معرفی نقاط گردشگری ایران

تنگ هلت خرم آباد

این بار می خواهیم به سمت جنوب غرب ایران برویم. اینجا مابین کوه های خشن و سر به فلک کشیده رشته کوه های زاگرس، رودخانه ای زندگی می کند که خیلی هنرمندانه کوه را تراشیده، به سمت پایین آمده و یک موقعیت شگفت انگیز را به وجود آورده است. ترکیب دیواره های پیچ و تاب دار، نور آفتاب گاه و بی گاه، گیاهان خودرو در دل سنگ های رسوبی لایه لایه و آب خروشان رودخانه، به طور حیرت آوری جلوه گری می کند. شاید خیال کنید برای دیدن چنین منظره ای باید کیلومترها طی کرده و خود را به آریزونای آمریکا برسانیم  و گرند کنیون را ببینیم؛ اما کشور عزیزمان با فروتنی تمام بستری را برای ما به وجود آورده است که با پیمودن مسیری نه خیلی طولانی و پرهزینه می توانیم فرصت بازدید از چنین مکان شگفت انگیزی را به دست بیاوریم.

ترکیب بی نظیر رشته کوه های زاگرس، درخت های بلوط و رودخانه زال، تنگه زیبای هلت را به خرم آباد هدیه کرده است. پس فرصت را از دست ندهید، کفش های‌تان را به پا کنید، نفس عمیقی بکشید، به سمت لرستان برانید تا با ما وارد دنیای بکر تنگه هلت شوید.

آشنایی با تنگه هلت / رودخانه ای در دل زاگرس 

در شهرستان پلدختر استان لرستان، میان کوه های استواری که سال ها پیش پوشیده از بلوط های سبز بود، رودخانه خروشان زال با آبی خنک بین دو دیواره صخره ای در این تنگه شگفت انگیز جولان می دهد. زالِ زیبا خود را آرام به رودخانه سیمره می رساند و در میان راه، در تنگه هلت با تمام قدرت دلبری می کند. طول تنگه هلت حدودا ۴ کیلومتر است و اگر با سرعت متوسط حرکت کنید تقریبا ۱٫۵ الی ۲ ساعت مسیر رفت و ۱٫۵ الی ۲ ساعت مسیر برگشت زمان می برد. این تنگه به قدری بکر و ناشناخته است که با یک جست و جوی ساده در اینترنت نمی توانید موقعیت مکانی آن را پیدا کنید؛ اما ما شما را با خود به این مکان بکر و دیدنی می بریم. هلت در مسیر بزرگراه لرستان-اندیمشک در شهرستان پلدختر، بین تونل خرگوشان ۱ و ۲ قرار دارد. بد نیست بدانید واژه هلت از نام یکی از طوایف لر یعنی نجف وندها در منطقه هلد لرستان گرفته شده است. محلی های آنجا تنگه را با نام هلد می خوانند.

نحوه شکل گیری تنگه هلت

بهتر است بدانیم شکل گیری این پدیده طبیعی بسیار زمان‌بر است. میلیون ها سال طول می کشد یک رودخانه از قله یک کوه، آرام آرام سنگ های سخت را بشکافد و مسیری را در میان کوه باز کند و چنین پدیده شگفت انگیزی را به وجود آورد. گمان می شود که در سال های گذشته ورودی تنگه به شکل سد یا دریاچه ای بوده و پس از آمدن سیلاب، آب مسیر خود را باز کرده و بعد از آن بخش ورودی تنگه نمایان شده است.

تنگ یا تنگه؟ در زبان عامیانه واژه تنگه به جای تنگ به کار می رود اما خوب است بدانیم که تنگه شعبه ای از دریا، بین دو خشکی است که دو دریا را به هم مرتبط می سازد اما تنگ به دره کوه گفته می شود. (طبق تعریف فرهنگ لغت عمید)

تفریحات تنگه هلت

تنگ هلت از پوشش گیاهی خاصی بهره نبرده است. بنابراین اگر به دنبال جایی سرسبز هستید دست نگه دارید؛ چون تنگه تمام زیبایی خود را از هم‌آغوشی سنگ سخت و آب می گیرد و تمام آنچه به آن زیبایی بصری می بخشد سنگ های بزرگ صیقل خورده و حرکت آب روان است.

در سفر به تنگ هلت می توانید به سراغ این تفریحات بروید:

رودخانه نوردی در تنگه

تنگ هلت بر خلاف خیلی از تفریحات هیجان انگیز دیگر که آخر سر اوج هیجان خود را نشان می دهند از همان اول شما را غافلگیر می کند. حدود صد قدم که به سمت جلو حرکت کنید عمق آب بیشتر و بیشتر می شود و تقریبا نیمی از بدن را فرا می گیرد. بستر رودخانه پر از سنگ های بزرگی است که به مرور زمان و بر اثر تغییرات آب و هوایی و دمایی ریزش کرده اند و کف رودخانه را پوشانده اند. همین طور که به سمت جلو حرکت می کنید به دلیل خیس شدن و وجود سایه، کم کم بدن تان شروع به اُفت دما می کند؛ اما نگران نباشید چرا که اندکی جلوتر آفتاب راه خود را از میان سنگ ها می یابد. آنجا می توانید کمی خود را گرم کنید و سپس برای ادامه مسیر آماده شوید.

در قسمت میانی تنگ سنگ بسیار بزرگی قرار دارد که از دور امکان ادامه مسیر را ناممکن جلوه می دهد؛ اما این طور نیست، سمت چپ تان کاملا باز است و راه عبور برای تمامی افراد وجود دارد. دقت کنید که یک به یک از این قسمت عبور کنید. با نزدیک شدن به انتهای تنگ عمق آب کمتر می شود و در آخر این سقف سنگی به طور کامل کنار می رود و خورشید خودنمایی می کند.

آب بازی در تنگه

در فصل های پر بازدید مانند تابستان عمق آب تا ۱٫۵ متر هم می رسد؛ بهترین تفریح در تنگه آب بازی است. افرادی که معمولا با تورها و به صورت گروهی به تنگه هلت می آیند شیوه خاصی را برای آب بازی در نظر می گیرند. به این صورت که همگی پشت سر هم به دیواره های تنگه تکیه داده و یک نفر را به عنوان حریف خیس می کنند طوری که گاهی که این تفریح به شدت نفس گیر می شود پس سعی کنید با افراد دارای بیماری های تنفسی و حساس این نوع آب بازی را امتحان نکنید.

شیرجه ممنوع!!!

توجه داشته باشید که به دلیل عمیق نبودن و سنگی بودن کف تنگه به هیج عنوان نباید شیرجه زدن را امتحان کنید.

اقامت

تنگه هلت به موازات آزاد راه ۵ (خرم آباد-اندیمشک) قرار گرفته است و تا چند کیلومتر دورتر مکان مسکونی وجود ندارد. بنابراین می توانید برای اقامت و شب مانی به شهرستان پلدختر که در فاصله تقریبی ۷۳ کیلومتری از تنگه هلت قرار دارد بروید و از مراکز رفاهی و اقامتی آنجا بهره مند شوید. در نزدیکی تنگه چند روستا از جمله روستای پا علم (۲۳ کیلومتری تنگه) و کرکی (۱۹کیلومتری  تنگه) وجود دارد که می توانید شب خود را آنجا بگذرانید، یا اینکه به سمت تالاب های پلدختر رفته و در نزدیکی آنجا کمپ کنید. توجه کنید محدوده تالاب ها، منطقه شکار ممنوع است. بنابراین با فاصله زیاد از تالاب ها کمپ بزنید. اگر در فصل های پاییز یا بهار که زمان کوچ پرندگان است به تنگه می روید به هیچ عنوان در منطقه کمپ نکنید. همچنین می توانید به خرم آباد بروید و در هتل اقامت داشته باشید.

امکانات

تنگه هلت یک جاذبه تازه شناخته شده است و تا فاصله کیلومتری آن هیچ گونه امکانات رفاهی وجود ندارد. می توانید وسایل مورد نیاز خود را از شهر یا مجتمع رفاهی داخل بزرگراه (آبشار زال-۴۰کیلومتر) تهیه کنید.

مسیر دسترسی:

آدرس: ایران، استان لرستان، شهرستان پلدختر، آزادراه خرم آباد-اندیمشک، مابین تونل خرگوشان ۱ و ۲

از لاین خرم آباد-اندیمشک تا انتهای تونل خرگوشان ۱ حرکت کنید. بعد از بیرون آمدن از تونل و قبل از وارد شدن به تونل خرگوشان ۲، بریدگی خاکی وجود دارد. آنجا پارک کنید، سپس سراشیبی خاکی را صد قدم به سمت پایین بروید تا به ورودی تنگه برسید.

مجله اینترنتی گردشگری سپاهان (کوله)

سحر بحیرائی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا