معرفی آثار تاریخی

کلیسای کانتور، کوچک سرخی که در قلب قزوین می تپد

کلیسای کانتور معروف به «برج ناقوس» در جنگ جهانی دوم در زمان اشغال ایران به دست روس‌ها در شهرستان قزوین ساخته شد.

کلیسای کانتور به عنوان یکی از کوچکترین کلیساهای ثبت شده در ایران شناخته می‌شود که در اواخر دوره ناصرالدین شاه و پس از عقد قرارداد راه سازی شوسه (جاده‌های خاکی) قزوین – خلیج انزلی و فشار روس‌ها به دولت ایران، مسئولیت ساخت راه شوسه را کمپانی بیمه و حمل ونقل روس‌ها بر عهده می‌گیرد.

با شروع کار، مهندسان روس در محوطه خوش آب و هوای شمال شرقی شهر قزوین مستقر شده و شروع به ساخت مجموعه بناهایی برای خود می‌کنند.

تاریخ اتمام ساخت محوطه کانتور بنا به تصدیق نامه‌ای که مهندس روس به معمار مجموعه، استاد حسین معمار داده بیان می کند که در تاریخ مارس ۱۹۰۰ میلادی اتمام بناهای محوطه با کمال درستی و صحت عمل انجام گرفته است؛ کلمه کانتور که لغتی روسی و به معنی اداره، دفتر و محل کار می‌‌باشد برای آن انتخاب می‌شود.

این کلیسای کوچک مانند سایر کلیساها دارای طرحی چلیپایی است و محراب آن رو به شرق است. ورودی کلیسا در ضلع غربی آن قرار دارد و شامل فضای ورودی با سقف شیب‌دار و در ورودی است.

پس از ورودی، پیش فضای هال قرار دارد که بالای آن برج ناقوس کلیسا با ارتفاع حدود ۱۱ متر به چشم می‌خورد. هال شامل نمازخانه و محراب است و در دو طرف آن، دو فضای مستطیل شکل قرار دارد. فضای محراب به شکل نیم دایره و بر فراز آن گنبدی قرار گرفته است. فضای نمازخانه دارای گنبد و فضاهای جانبی آن دارای پوشش تخت است.

در نمای خارجی این کلیسا، ستون‌های تزیینی دیده می‌شود. نقشه معماری کلیسا چند ضلعی نامنظم است که با آجر قرمز لعابدار پوشیده شده و نمای جالبی پیدا کرده است. در نمای خارجی کلیسا هم ستون‌های تزیینی زیبایی به چشم می‌خورد و به دلیل همین شکل و شمایل خاص، کلیسای کانتور در میان بناهای تاریخی قزوین جایگاهی متفاوت پیدا کرده است. دو گوشه طبقه اول برج ناقوس همچون نمازخانه دارای ستون نماهای بزرگی است ولی در طبقه دوم برج چهار ستون در چهار گوشه آن با فاصله‌ای از دیوارها قرار داده شده است. به غیر از تورگیرهای نمازخانه برج ناقوس نیز دارای نورگیرهایی می‌باشد. حیاط کلیسا دارای آجرفرش است که در محوطه آن سنگ قبرهایی به چشم می‌خورد که یکی آز آنها متعلق به یک خلبان روسی است.

مجله اینترنتی گردشگری سپاهان (کوله)

آناهیتا جعفری

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا