شیرینیهای سنتی خوزستان

در استانهای جنوبی ایران به خصوص استان خوزستان علاوه بر غذاهای سنتی بسیار خوشمزه، شیرینیهای سنتی و نانهای خوشمزهای که اکثرا خانگی هستنتد مورد توجه گردشگران و مسافران میباشد . شیرینیهای سنتی خوزستان شاید تنوع بالا و زیادی نداشته باشنداما طعمی بینظیر دارند و مهمتر از همه از مواد مغذی تهیه میشوند .برای آشنا شدن با آنها همراه باشید .
رنگینک
رنگینک نه تنها شیرینی سنتی استان خوزستان است بلکه میتوان آن را در سایر شهرهای جنوبی ایران مثل بوشهر، بندرعباس، جهرم و … نیز یافت. پایه اصلی این شیرینی خرمای اعلای جنوب است که روی آن را با مایعی مخصوص که ترکیبی از آرد گندم بو داده و روغن است، میپوشانند. برای آن که رنگینک را مفصلتر تهیه کنند گاهی داخل خرما، گردو میگذارند. برای تزیین رنگینک از مغز پسته و پودر دارچین و پودر نارگیل میتوان استفاده کرد.
کلوچه شوشتری
کلوچه شوشتری یکی از خوشمزهترین شیرینیهای این شهر است که به خاطر بافت نرم و مزه دلپذیرش بسیار محبوب است. کلوچه شوشتری از موادی مثل آرد، شیر، شکر، روغن، مایه خمیر و زیره تهیه میشود. کلوچه شوشتری را معمولا مثل باقلوا در سینی پهن میکنند و بعد از پخت برش میدهند.
کلوچه خرمایی دزفول
این شیرینی خوشمزه مخصوص شهرستان دزفول است اما میتوانید به راحتی آن را در مغازهها و شیرینی فروشهای شهرهای دیگر خوزستان هم پیدا کنید. برای تهیه کلوچه خرمایی از خرمای له شده به عنوان مغز کلوچه و برای تهیه نان آن از خمیر مایه، شکر، شیر، گاهی زیره، روغن، آرد و … استفاده میکنند. این شیرینی هم به صورت کلوچههای گرد تهیه میشود و هم به صورت نانهای بزرگ که آنها را بعد از پخت، تکه تکه و با کنجد تزیین میکنند.
لوز کنجدی دزفول
لوز کنجدی را تقریبا همه جای ایران می توانید پیدا کنید؛ شیرینی خوشمزه ای که با مقدار زیادی کنجد، کره، شکر و گاهی گردو تهیه میشود؛ اما شیرینی کنجدیهای شهر دزفول از محبوبیت خاصی برخوردار هستند و به نوعی شرینی سنتی این شهر قلمداد میشوند.
حلوا ارده
حلوا ارده شیرینیست که میتوانید به راحتی آن را در بسته بندیهای مختلف و یا به صورت باز در مغازهها پیدا کنید؛ اما برای خوزستانیها حلوا ارده یک شیرینی سنتی است که گاهی در خانهها هم تهیه میشود. برای تهیه حلوا ارده از مقدار زیادی کنجد، شکر، هل، گیاه چوبک و… استفاده میشود و آن را با انواع مغزها مثل پسته و همچنین پودر نارگیل تزیین میکنند.
حلوا خرمایی
این حلوای بسیار خوشمزه از موادی مثل خرما، آرد گندم، روغن مایع، زعفران، گلاب و دارچین تهیه میشود. برای پخت حلوا ابتدا آرد را حرارت میدهند، سپس خرمای له شده را با آن مخلوط می کنند و بعد روغن، گلاب، زعفران و دارچین را به آن اضافه میکنند. این حلوا شیرینی خود را از خرما میگیرد و احتیاجی به شکر ندارد.
حلول قپیت یا حلوا سفید
این حلوا در دزفول و شوشتر از محبوبیت بالایی برخوردار است و برای تهیه آن از سفیده تخم مرغ، شکر، زردچوبه و گاهی روغن حیوانی استفاده میشود. این حلوا یکی از شیرینیهای قدیمی این استان است که شباهت زیادی هم به یکی از سوغات همدان به نام انگشت پیچ دارد.
عسلیه دزفولی یا خنجربانی
برای تهیه این شیرینی از رنگهای خوراکی، شکر و آرد استفاده میکنند. عسلیه دزفولی شباهت زیادی به آبنباتهای رنگی دارد که به صورت سنتی تهیه میشود. برای درست کردن عسلیه ابتدا شکر و آب را حرارت میدهند تا شربت غلیظی به دست بیاید سپس آن را از روی حرارت برمیدارند تا کمی سرد شود، بعد از سرد شدن رنگ خوراکی را به آن اضافه میکنند و شربت را با قاشق به صورت جدا جدا داخل سینی که از قبل با آرد پوشانده شده میریزند و میگذراند سرد شود.
منبع : سیری در ایران