خانه / غذاهای محلی ایران / اشکنه کدو و بادمجان

اشکنه کدو و بادمجان

طرز تهیه اشکنه کدو و بادمجان

اشكنه یكی از غذاهایی است كه از دیرباز در ایران طبخ می‌شده است. این غذا با توجه به موادی كه در آن به كار می‌رود بسیار متفاوت است. گاه سبك و گاه سنگین‌تر است. شما می‌توانید با توجه به ذائقه و رژیم غذایی خود مواد داخل آن را تغییر دهید.یکی از بهترین تعریفات بر جامانده از زمان گذشته از کتاب نادر میرزا دربارهٔ اشکنه نقل شده است: ”اشکنه خورش‌های نان است و بس با مزه و آسان زود پزند. باشد که در خانه خورشی آماده نباشد یا به بیابان و روستا گوشت و دیگر چیز به دست نیاید، اشکنه سازند. نخست بدان که اشکنه زبان پهلوی است که به تازی ثَرید نامند. آبگوشت را نیز نام پارسی اشکنه است. اکنون اشکنه دیگر است و آبگوشت دیگر، و همه خورش نان است که پَرکن پَرکن در آن افکنند تا نرم و آغشته گردد و خورند.”
این خوراک دارای گونه‌های مختلف است و در میان افراد گوناگون به روش‌های مختلف پخته می‌شده‌است.

این خوراک تاریخچه‌ای طولانی دارد و ابتدا در نواحی خراسان پُخت شده‌است. هم‌اکنون نیز در میان مردم مشهد و دیگر شهرهای خراسان طرفدار زیادی دارد. اشکنه سوپ یا روغن‌آبی است از آرد، سبزی و پیازداغ.

مواد لازم:

برنج خشك
۳ قاشق سوپ‌خوری
لپه
۲ قاشق سوپ‌خوری
بادمجان
۱ عدد
كدو
۱ عدد
سیر ۳ حبه
پیاز ۲ عدد
تخم‌مرغ ۲ عدد
پیازچه تره و جعفری یک فنجان

طرز تهیه:

بدین ترتیب است كه كدو و بادمجان را به قطعاتی به اندازه حبه قند خرد كرده، پیاز را نیز نگینی می‌كنید و همراه سیر كوبیده یا خلال شده تفت می‌دهید.
برنج و لپه خیس كرده را می‌گذارید بپزد و وقتی پخت مواد تفت داده شده را داخل آن می‌ریزید.
وقتی همه مواد پخت سبزیجات را نیز می‌ریزید و به آن دو عدد تخم‌مرغ اضافه می‌كنید و بدون این‌كه آن را هم بزنید می‌گذارید ببندد.
در این مرحله كمتر از ۱۰ دقیقه پخت كافی است، به نحوی كه تخم‌مرغ‌ها زرده عسلی داشته باشند.
هنگامی كه این غذا را در بشقاب می‌كشید زرده تخم‌مرغ لعاب مطبوعی به غذا می‌دهد.
این غذا دارای سهم مناسبی از انواع تركیبات غذایی است. سبزی آن با مدت پخت كوتاه خواص خود را تا حد زیادی حفظ می‌كند. تخم‌مرغ پروتئین و ویتامین دی را كه مورد نیاز بدن سالمندان برای استخوان و عضلات است تامین می‌كند و برنج لعاب رقیق و مناسبی به غذا می‌بخشد.
كدو برای فشار خون و دیابت مفید است و سبزیجات این غذا فیبر مورد نیاز بدن سالمند را تامین می‌كند. كسانی كه معده حساسی دارند می‌توانند در این غذا از لپه استفاده نكنند.

 

درباره رضا.خ

مشاهده بیشتر

کله جوش اصفهانی

کله جوش، غذای خوش عطر اصفهانی ها

دستور پخت کله جوش اصفهانی | یکی از غذاهای محلی ایران و اصفهان کله جوش …