آیین، آداب و رسوم محلی

آداب و رسوم مختلف سال نو در کشورهای مختلف

سال نو در کشورهای مختلف | آغاز سال جدید در همه فرهنگ‌ها و کشورهای دنیا اتفاق مهمی است. هزاران سال است که آغاز سال نو در گوشه ‌و‌ کنار دنیا جشن گرفته می‌شود. در بیشتر کشورهای دنیا، جشن‌های سال نو از ۳۱ دسامبر شروع می‌شود؛ ولی در بعضی از کشورها روز دیگری را جشن می‌گیرند. هر کشوری آداب و رسوم خاصی برای جشن‌گرفتن آغاز سال دارد. معمولا آداب‌و رسوم جشن‌های سال نو از کشوری به کشور دیگر متفاوت است.

تاریخچه مختصری از جشن‌های سال نو

تا به حال برایتان سؤال شده که انسان‌ها از چه زمانی جشن‌گرفتن برای آغاز سال نو را شروع کردند؟ به نقل از سایت History.com، سابقه قدیمی‌ترین جشن مرتبط با سال نو به ۴هزار سال پیش و به بابل برمی‌گردد.

اولین روز سال جدید اولین ماه جدید پس از اعتدال بهاری بود. این جشن با برگزاری یک جشنواره مذهبی ۱۱روزه برگزار می‌شد که هر روز یک مراسم متفاوت داشت.

در طول دوران باستان، تمدن‌ها تقویم‌های پیچیده‌تری را ایجاد کردند که اولین روز سال جدید را یک رویداد کشاورزی یا نجومی قرار می‌داد.

تا اینکه در سال ۴۶ پیش از میلاد، ژولیوس سزار، امپراتور روم، گاه‌شماری ژولینی را معرفی کرد. وی اول ژانویه را به‌عنوان اولین روز سال مشخص کرد.

رومی‌ها با قربانی‌دادن، مبادله هدایا، تزئین خانه‌های خود با شاخه‌های برگ بو و شرکت در مهمانی‌های پرشور، سال جدید را جشن می‌گرفتند.

در اروپا و قرون‌وسطا، رهبران مسیحی به‌طور موقت اول ژانویه را با روزهایی با اهمیت مذهبی بیشتر یعنی ۲۵ دسامبر (تولد عیسی مسیح) و ۲۵ مارس (جشن بشارت) جایگزین کردند. با این حال، در سال ۱۵۸۲، پاپ گریگوری سیزدهم مجددا اول ژانویه را به‌عنوان روز سال جدید بر اساس تقویمی که بعدا به‌عنوان تقویم میلادی تأسیس شد مشخص کرد. تقویم میلادی تقویمی است که امروزه بیشتر ملت‌ها از آن استفاده می‌کنند.

آداب و رسوم سال نو در کشورهای مختلف

۱- چین

به‌طور رسمی چین اول ژانویه را به‌عنوان اولین روز سال جدید به رسمیت می‌شناسد؛ اما سال جدید چینی بر اساس تقویم قمری چین است و آماده‌سازی برای آن ۷ روز قبل از شب سال نو آغاز می‌شود.

این آماده‌سازی شامل تمیزکاری کامل خانه برای ازبین‌بردن هرگونه بدشانسی سال گذشته، خرید تزئینات، هدایا و خرید لباس‌های جدید (به‌ویژه برای کودکان) است. در این روزها، استفاده از کلمات مربوط به «بیماری»، «مرگ»، «کشتن»، «شبح» و… ممنوع است؛ برای اینکه در سال جدید نتایج بدی به همراه نداشته باشد.

جشن‌های خیابانی شامل رقص شیر سنتی است که خوش‌شانسی می‌آورد. روی سر شیر، آینه‌ای قرار دارد تا ارواح شیطانی با بازتاب‌های خود ترسیده و فراری شوند.

آداب و رسوم سال نو
آداب و رسوم سال نو در کشورهای مختلف

۲- اکوادور

در اکوادور سال نو در اول ژانویه جشن گرفته می‌شود و زمانی است که بدشانسی‌ها و گلایه‌های سال قبل به فراموشی سپرده می‌شوند. مجسمه‌هایی از شخصیت‌های محبوب کارتونی و شخصیت‌های واقعی سیاسی می‌سازند.

سپس آنها را در خیابان‌ها می‌سوزانند. مردان ملبس به لباس زنان نقش همسران بیوۀ درگذشتگان را بازی می‌کنند. آنها در خیابان‌ها می‌رقصند و برای پرداخت هزینه مراسم خاک‌سپاری شوهرها پول طلب می‌کنند.

۳- اتیوپی

تقویم اتیوپی ۱۲ ماه دارد؛ ۱۲ ماه ۳۰روزه به‌علاوه ۵ یا ۶ روز که ماه سیزدهم را تشکیل می‌دهد. روز سال نو در سپتامبر شروع می‌شود؛ زمانی‌که دوره طولانی بارانی در کشور به پایان رسیده است. آداب‌ورسوم این کشور عبارت است از جمع‌شدن خانواده‌ها که یک وعده غذای سنتی در کنار هم تهیه می‌کنند، دختران جوان لباس‌های جدید می‌پوشند و گل جمع می‌کنند و آنها را هنگام خواندن آهنگ‌های سنتی سال نو به دوستانشان هدیه می‌دهند.

۴- آلمان

در آلمان، شب سال نو سیلوستر (Silvester) نامیده می‌شود. این نام‌گذاری دلیلی تاریخی دارد.

اولین کسی که روز ۳۱ دسامبر را جشن گرفت پاپ سیلوستر اول بود که در قرن چهارم زندگی می‌کرد. آلمانی‌‌ها شب سال نو را با برگزاری مراسم‌های خیابانی و آتش‌بازی جشن می‌گیرند.

یکی از رسوم قدیمی آلمانی‌ها در شب سال نو پیش‌بینی آینده است. آنها برای این کار سرب مذاب را داخل آب سرد می‌ریزند و از روی شکلی که به خود می‌گیرد، سال آینده را پیش‌بینی می‌کنند.

همچنین آنها مقداری از غذای آماده ‌شده برای شب سال نو را داخل بشقاب باقی می‌گذارند و معتقدند باقی‌ماندن غذا در بشقاب تا نیمه‌شب فراوانی غذا در سال بعد را تضمین می‌کند. در سال ۱۹۶۳، با الهام از یک کمدی بریتانیایی، برنامه تلویزیونی طنزی با عنوان Dinner for One در آلمان تولید شد. از اوایل دهه ۱۹۷۰ تا به امروز، مردم آلمان در شب سال نو این برنامه را تماشا می‌کنند.

جالب است بدانید که محتوای این برنامه هیچ ارتباطی با سال نو ندارد! در آلمان و سایر مناطق آلمانی ‌زبان، پخش این برنامه به یکی از رسوم ویژه شب سال نو تبدیل شده است.

سال نو در کشورهای مختلف
آداب و رسوم سال نو در کشورهای مختلف

۵- مجارستان

در مجارستان نیز مثل آلمان، شب سال نو سیلوستر نام دارد. یکی از رسوم سال نو در مجارستان ایجاد سروصدای زیاد برای ترساندن ارواح شیطانی است. اهالی مجارستان دوختن و شستن لباس در ایام سال نو را بدیمن می‌دانند. همچنین، به‌عقیده آنها، اگر اولین مهمانی که در روز اول سال نو به منزل آنها می‌آید مرد باشد، اتفاقی خوش‌یمن است و اگر زن باشد، اتفاقی بدیمن.

اهالی مجارستان بر این باورند که اگر در روز اول سال، صورت خود را با آب سرد بشویند و به‌ویژه اگر آب سرد را از ظرفی بردارند که سیب قرمزی داخل آن است، برای سالم ‌ماندن در طول سال جدید، شانس بیشتری خواهند داشت. در مجارستان هم مثل اکوادور، مجسمه‌هایی را می‌سوزانند. در مجارستان این مجسمه‌ها با نام Jack Straw شناخته می‌شوند و قبل از اینکه سوزانده شوند، آنها را در مناطق مختلف می‌چرخانند. اهالی مجارستان Jack Straw را نماد شیطان و عامل بدشانسی‌های سال گذشته می‌دانند.

۶- هلند

در شب سال نو، خانواده‌ها دور هم جمع می‌شوند، بازی‌های رومیزی انجام می‌دهند و خلاصه‌هایی از برنامه‌های طنز سال گذشته را تماشا می‌کنند. در نیمه‌شب خانواده‌ها اغلب به خیابان‌ها می‌روند و آتش‌بازی راه می‌اندازند. یکی از رسوم هلندی‌ها در سال نو میلادی (۳۱ دسامبر)، که پس از جنگ جهانی دوم آغاز شده است، شلیک کاربیدهاست. کشاورزان هلندی قوطی‌های شیر خالی را با کاربید و آب پر می‌کنند. سپس درپوش آن را می‌گذارند و آنها را گرم می‌کنند و در نتیجه، توپ‌های خانگی تولید می‌شود.

۷- روسیه

مانند بسیاری از مناطق دیگر جهان، سال نو در روسیه در ۳۱ دسامبر/ اول ژانویه جشن گرفته می‌شود. عموما در تعطیلات، خانواده‌ها برای یک وعده غذایی و تماشای سخنرانی ازپیش‌ضبط‌شده رئیس‌جمهور این کشور در تلویزیون دور هم جمع می‌شوند. مردم، علاوه بر تهیه غذای مخصوص، در جشن‌ها هدایایی ردوبدل می‌کنند و به تماشای آتش‌بازی می‌نشینند. کودکان در روز سال نو با هدیه‌های پدربزرگ فراست (Ded Moroz)، بابانوئل روسی، بیدار می‌شوند. درخت تزیین‌شده سال نو تا کریسمس ارتدکس روسیه یعنی تا ۷ ژانویه باقی می‌ماند.

۸- عربستان سعودی

عربستان سعودی و بسیاری دیگر از کشورهای عربی و مسلمان، تقویم اسلامی را دنبال می‌کنند که ۱۲ ماه دارد و از حدود ۳۵۴ روز تشکیل شده است. ماه اول سال هجری قمری ماه محرم است و روز اول سال جدید اولین روز محرم «الهجره» نامیده می‌شود. این روز یادآور هجرت پیامبر اسلام (ص) از مکه به مدینه در سال ۶۲۲ میلادی است. هیچ آیین مذهبی خاصی در این روز و هیچ جشن عمومی برگزار نمی‌شود. با این حال، مردم شروع سال نو را تبریک می‌گویند و خانواده‌ها معمولا دور هم جمع می‌شوند. سال نو اسلامی در کشورهایی از جمله هندوستان، اندونزی، اردن، مالزی و امارات متحده عربی تعطیل رسمی است.

۹- اسکاتلند

سال نو در اسکاتلند و در برخی دیگر از مناطق انگلستان شامل یک خرافه قدیمی به‌نام «اولین قدم» است. طبق این خرافه، اگر اولین کسی که در روز سال نو میلادی (اول ژانویه) پا به خانه بگذارد مردی بلندقد با موهای تیره باشد، به‌خصوص اگر یک هدیه مثل غذا یا زغال‌سنگ به همراه داشته باشد، آن خانه در طول سال، بدون غذا و گرما نمی‌ماند. در روز سال نو، کودکان اسکاتلندی زود بلند می‌شوند و به دیدن همسایگان خود می‌روند و آواز می‌خوانند. به آنها بابت آوازخواندن، سکه، خوراکی، سیب و شیرینی‌های دیگر می‌دهند.

۱۰- تایلند

مراسمی به‌نام سونگکران (Songkran) در روز سال نو سنتی که از ۱۳ تا ۱۵ آوریل است برگزار می‌شود. این مراسم شامل شستن مجسمه‌های بودا و دست بزرگان است تا مطمئن شوند با روحی پاک وارد سال جدید می‌شوند. سونگکران در گرم‌ترین زمان سال در تایلند برگزار می‌شود و با پاشیدن آب روی دیگران، معمولا با ظروف پر از آب مانند سطل و تفنگ‌های آب‌پاش و حتی شلنگ جشن گرفته می‌شود. آب در واقع نمادی از شستن بدشانسی‌هاست و بسیاری از تایلندی‌ها نیز در این زمان از سال خانه‌های خود را کاملا تمیز می‌کنند.

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا