اصفهان گردی

توحیدخانه اصفهان

همه چیز درباره توحیدخانه اصفهان

توحیدخانه اصفهان | توحید خانه نام مجموعه ساختمانی زیبا در پشت عالی‌قاپو است که درگذشته محل تجمع و دعای صوفیان و بعدها زندان کاخ بوده است.

کلمه توحید خانه نخستین بار در صفحه ۱۴۵ کتاب عالم‌آرای عباسی تألیف اسکندر بیک ترکمان آمده استواطلاعات تاریخی دیگر در باب این بنا را می‌توان در آثار «در دربار شاهنشاه ایران» اثر انگلبرت کمپفر و «سفرنامه پیترو دلاواله و «جلد هفتم سیاحت‌نامه شاردن»»، جستجو کرد. توحید خانه در دوره صفویه محل عبادت صوفیان و جایگاه پیشوای صوفیان صفوی بود که به عنوان یک مکان مقدس، گاه عدالت‌خواهان در آن بست می‌نشستند و کسی حق نداشت با سلاح وارد آن شود. در سال‌های حکومت قاجار، دیگر این محل یک مکان مقدس نبود و در دوران پهلوی توحید خانه تبدیل به زندان شد و در قسمتی از زمین‌های توحید خانه ساختمان‌هایی برای شهربانی احداث شد.

صوفیان در شب های جمعه در این محل گردآمده و به جان شاه دعا می‌کرده‌اند. گاهی نیز شاه در این اجتماعات شرکت می‌نموده تا از اخبار و نظریات مردم نسبت به خود که به‌وسیله صوفیان اظهار می‌شد، آگاه شود!

مرمت توحیدخانه اصفهان
مرمت توحیدخانه اصفهان

مرمت توحیدخانه اصفهان

در زمان شاهان صفوی، گنبد توحید خانه و الحاقات آن جزیی از مجموعه عظیم سلطنتی بوده که بعدها و تا سال ۱۳۵۶ به‌صورت زندان از آن استفاده می‌شده است. از این سال، ساختمان در اختیار وزارت فرهنگ بود و مرمت شد. بخشه‌ای الحاقی که در حدفاصل گنبد و شهربانی ساخته‌شده بود، تخریب و بدین ترتیب شکل کلی توحید خانه نمایان شدند. تعمیرات صورت پذیرفته در بنای توحید خانه از سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۳ شامل مرمت و بازسازی جبهه غربی، بخشی از جبهه شمالی و ورودی اصلی در ضلع جنوبی و بدنه سازی محور اصلی ارتباطی عالی‌قاپو، زدودن الحاقات و استحکام‌بخشی بدنه‌ها بوده است. در مرمت و بازسازی و نوسازی (تقسیم‌بندی فضاها) از مصالح سیمان، گچ، آجر، سنگ، فلز کاه‌گل استفاده‌شده است.

از سال ۱۳۶۳ بنا به عنوان بخشی از دانشکده پردیس اصفهان فعال می‌شود.

معماری توحید خانه از بناهای خشت و گلی با نمای آجری و طاقهای جناغی در جبهه‌های شمالی، غربی و جنوب شرقی و اتاق‌هایی دورتادور محوطه حیاط تشکیل‌شده است.

گنبد اصلی بنا به شکل دوازده ضلعی است که در هر یک از اضلاع به‌صورت یک‌درمیان، یک در ورودی (مجموعاً شش ورودی) تعبیه‌شده است. در داخل فضای گنبد، دیوارها توسط یک دوال به دو قسمت تقسیم‌شده‌اند. برای تبدیل پلان دوازده ضلعی به دایره، از طاق‌نماها استفاده گردیده که در فاصله هر دو طاق‌نما، یک «پا باریک» قرار دارد. کتیبه‌ای به خط ثلث اطراف فضای داخلی گنبد را فراگرفته است. سقف ایوان جنوبی گنبد دارای تزیینات نقاشی است. حدس بر این است که ایوان جنوبی، ورودی اصلی فضای گنبد خانه بوده است.

بیشتر بخوانید : نقاط گردشگری اصفهان در گردشگری سپاهان کوله

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا