اصفهان گردی

هوای تازه جلفا

هوای تازه جلفا ( جلفای نو) | محله جلفا یکی از زیباترین محله های دیدنی اصفهان و محله سکونت ارامنه اصفهان است که با قدم زدن در آن حالتان عوض می شود.

از خیابان حکیم نظامی وارد جلفا می شویم. وقتی وارد این محله می‌شوید،خیابان‌های سنگ فرش شده ، کلیساها، کافه‌ها و همه چیز بیانگر تفاوت چشمگیر این منطقه است، تا جایی که ممکن است به عقب برگردید و برای چند لحظه مات و مبهوت زیبایی‌های این محله شوید.

وجود کافه‌ها و صندلی‌های به هم چسبیده چوبی ،حوض و حوضچه‌های زیادی در این محله دیده می‌شود که همگی یک مجسمه را درون خود جای داده‌اند. مجسمه حضرت مریم که کاسه‌ برنجی پر از آب را در دست دارد، در میان این مجسمه‌ها به زیبایی می‌درخشد.

نزدیک به ۴۰۰ سال قبل به دستور شاه عباس صفوی مردم یک شهر خانه و کاشانه خود را رها کرده و وارد شهر جلفا شدند. مردم این شهر که همگی ارامنه بودند، پاییز و زمستان سختی را در مسیر گذراندند، اما با آمدن فصل بهار راهی استان‌های اصفهان و چهار محال و بختیاری شدند. حدود ۳۰۰۰ خانوار از این گروه وارد شهر اصفهان شده و پادشاه ، زمین‌هایی را در حاشیه زاینده رود به آن‌ها هدیه کرد. این زمین‌ها هم‌اکنون به یک شهرک بسیار زیبا با معماری بی‌نظیر تبدیل شده و نام آن با توجه به مامن اصلی ارمنی‌ها، جلفای نو انتخاب شد.

به مرور ارمنی‌های دیگر هم به این محله آمدند و خانه‌ها کاملا به شیوه آن‌ها ساخته شد. پس از ساخت خانه‌ها، نوبت به ساخت کلیساها رسید تا محله کاملا رنگ و بوی مسیحی بگیرد. محله جلفای اصفهان دارای یک خیابان طویل بوده که از غرب تا شرق کشیده شده است.

محله جلفا اصفهان

جلفای نو

ارمنی‌ها شهرکی به نام «جلفای نو» را بنا گذاشتند. جلفای‌ نو در میان دو خیابان چهارباغِ بالا و حکیم نظامی اصفهان نشسته‌ است، جایی میان پل‌های «مارنان» (یا به قول اصفهانی‌ها مارنون) و «سی‌ و ‌سه‌ پل». طبق روایت‌هایی سی‌ و ‌سه ‌پل در ابتدا «پلِ جلفا» نام داشته؛ چرا که به دستور شاه و برای ارتباطات بیشتر با این مردمان سخت‌کوش در تجارت ساخته شده است.

‏نام یکی از ثروتمندان منطقه‌ جلفای نو به نام خواجه «نازار» را روی آن گذاشتند. این خیابان همین خیابان «نظر» امروزی ا‌ست که به سه بخش شرقی و غربی و میانی تقسیم شده است.

جلفای نو

بسیاری از مسافران در سفرنامه‌ها در مورد جلفا و این کوچ و معماری و سبک زندگی‌شان نوشتند و حتا برخی از آن و مردم آن عکس و طراحی و نقاشی هم تهیه کرده‌اند. به عنوان مثال سفرنامه بسیار خواندنیِ اوژنی فلاندن: « در میان محل‌هایی که به پایتخت صفویه ملحق شده و بدان اهمیت خاصی بخشیده است در درجه اول جلفاست. این ناحیه حقیقتا خود شهری ست و کاملن لیاقت شهریت را دارا ست»

ارامنه خانه‌های بسیار زیبا ساختند و در هر یک جوی آب و باغ انداختند. هر چه می‌خواستند بدون رنج و اشکال به دست می‌آوردند. از این‌رو وسایل معیشت‌شان هم به آسانی فراهم شد و توانستند به راحتی در این محل سکونت کنند. بعلاوه از رودخانه چندین جوی بریدند و به کوچه‌های جلفا بردند که هنوز دایر هستند.

شاه‌ عباس نیز ، نام شهر سابقشان جلفا را به این شهر جدید داد و شهر اولی را به اسم جلفای عتیق می‌خوانند.

اصفهان گردی در مجله اینترنتی گردشگری سپاهان کوله

بیشتر بخوانید : گشت و گذاری در محله چرخاب اصفهان

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا